2023 Israel Itinerary Northside 10 Days, Friday Mar 3 to Monday Mar 13 (UCM Spring Break March 3-13, 2023)

	U		. ,	as of June 9, 2022		
Day 1 = Our A	Adventure B	egins!				
Friday March 3 2023 (Adar 10, 5783)						
	Start	Distance Time	Action/Tour	Dress/Notes		
Meet NCC	9:15			Casual		
Load Bus	9:30					
Bus Departs	9:40	90 miles 2 hrs	Warrensburg to MCI			
KC Airport	11:50		Check-in American Flt 2786			
MCI to Dallas	2:07	2 hrs	American #2786 Kansas City - Dallas 2:07pm – 3:55pm			
Dallas to JFK			American #2292 Dallas - New York (JFK) 5:24pm – 9:50pm			
JFK to Tel Aviv			American #146 New York - Tel Aviv 11:35pm Take Off			

Day 2 = Welcome	to Israel!		
Saturday March 4	(Adar 11, 5783)		
Sunset: 5:40pm			
Temp Avg Hi: 70	Lo: 59		
New York to		Land Tel Aviv – 5:15pm	
Tel Aviv			
Processing	1.2 hrs	Passport, Visa Control, Luggage	
Meet		meet Darya	
Load Bus	15 mins		
Bus Departs	50 km		
	43 mins		
Hotel		Ramada Netanya Hotel	https://www.ramadanetanya.com
Luggage			Pack Suitcases for AM departure

Dress

- Casual = T-Shirt with sleeves and Shorts, sturdy non-slip hiking type shoes for archeological sites.
- Modest = Gentlemen: collared shirt & long pants. Ladies: sleeved top with shoulders covered, modest neckline and knee's covered.
- Highly recommend a small backpack for daily excursions. Suggest water bottles, hat, sunscreen, snacks, etc.

When you see \sim it is an estimated travel time with primary consideration for vehicle traffic and/or road construction delays.

https://www.touristisrael.com

Day 3 = North-West Sea Of Galilee (Kinneret) The Masters Teachings					
Sunday March 5 (Adar 12, 5783)					
Sunrise: 6:01am Sunset: 5:38pm					
Temp Avg Hi: 6	68 Lo: 53	·			
10 hour Day	(2.4 hours tra	avel)			
	Start	Distance Time	Action/Tour	Dress/Notes	
Breakfast	6:40 am		(Hotel)	Casual	
Pack up and Load Bus	7:20				
Bus Departs	7:25	26.3 km 30 Min			
Tour	7:55		Caesarea Maritime (3.5 hrs)		
Bus	11:30	40.5 km 42 min			
Tour	12:12		Tel Megiddo (Movie & Museum only, 1 hr)		
Bus	1:15	80 km 61 min			
Lunch	2:15		St. Peter's Fish on the water (1 hour)		
Bus	3:15	11km 13 min			
Tour	3:30	30 min?	Jesus Boat Museum/Shopping	Hours of Operations: Sun thru Thur 8:00am – 5:00pm	
Boat	4:00		Boat Ride Capernaum to Nof Ginnosar (1 hour) ??		
Walk	5:40	5 min walk	Depart Boat Ramp to Nof Ginnosar Hotel		
Hotel	5:45		Nof Ginosar Kibbutz Hotel		
Dinner	6:00		Hotel Buffet		

Day 4 = From	the Holy La	nd coast to t	he Sea of Galilee	
Monday Marc	-	-		
Sunrise: 5:58a		:: 5:39pm		
Temp Avg Hi		travel)		
9.8 hour Day (2.85 hours travel)				
	Start	Time	Action/Tour	Dress/Notes
Breakfast	6:30			Casual
Pack up and Load Bus	7:00			
Bus Departs	7:20	14.4 km 18 mins		
Tour	7:40		Korizim (1.5 hrs)	
Bus Departs	9:10	54 km 60 min		
Tour/Lunch	10:10		Nazareth Village & <u>Lunch</u> (2 hrs)	nazarethvillage.com
Bus Departs	12:15 pm	48 km 54 mins		
Tour	1:10		Capernaum (1.5 hours)	
Bus Departs	2:40	63 km 58 mins		
Tour	3:40		Eremos Cave (10 min)	
Bus Departs	3:50	3 mins		
Tour	3:55		Primacy of Peter Church (15 min)	
Bus Departs	4:15	8 mins		
Tour	4:25		Tabgha (1.5 hours)	
Bus Departs	6:00	10 mins		
Hotel	6:10	10 mins	Nof Ginosar Kibbutz Hotel (Main Building)	https://www.ginosar.co.il/nof- ginosar-hotel
Dinner	6:15		Hotel Buffet	
				Pack Suitcases for AM departure

Day 5 = From	the Sea of Ga	lilee to the D	ead Sea. The Immersion of the Maste	r and a visit with Abraham
Tuesday Marc	h 7 (Adar 14	, 5783)		
Sunrise: 5:57a				
Temp Avg Sea	Galilee Hi: 6	8 Lo: 53 // D	ead Sea Hi: 77 Lo:59	
9.5 hour Day	(4 hours trav	vel)		
	Start	Distance Time	Action/Tour	Dress/Notes
Luggage	6:00 am		Luggage outside rooms for Bell Hops to pickup	Pack your carry-on with swimsuit, towel and water shoes
Breakfast	6:10			Casual.
Pack up and Load Bus	6:55			
Bus Departs	7:00	135 km 2 hrs		
Tour	9:00		Kasr El Yehud (90 min) Baptism / Immersion	
Bus Departs	10:30	25 km 25 mins		
Tour/Lunch	10:55		Genesis Land (Lunch / Camel Ride) (2 hrs)	genesisland.co.il
Bus Departs	1255 pm	30 km 30 mins		
Tour	1:30		Qumran (2 hours)	
Bus Departs	3:30	113 km 65 mins		
Hotel	4:35		Isrotel Ganim Hotel	https://www.isrotel.com/isrotel- hotels/dead-sea/isrotel-ganim/
Walk	5:00		Dead Sea Float (45 mins)	
Dinner	6:00		Hotel Buffet	
Activity	7:10		Map Activity	Pack Suitcases for AM departure

Day 6 = The De	ead Sea to the	e Holy City. T	The Zealots last stand, David's hideout	t, the Masters Grand Entrance and his
Bitter Cup.				
Wednesday N		•		
Sunrise: 5:56a		•		
			ısalem Hi: 68 Lo:56	
10.4 hour Day	-	el)		
Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Luggage	6:15 am		Luggage outside rooms for Bell Hops to pickup	Casual
Breakfast	6:30 am			
Pack up and Load Bus	7:30			
Bus Departs	7:35	19km 20 mins		
Tour	8:00		Masada	Open 8am to 5pm (Model but No Museum, then Cable Car up)
Cable Car	10:45		Masada Cable Car down (20 mins)	
Lunch	11:00		Masada Cafeteria, Gift Shop	
Bus Departs	12:10 pm	21 km 20 mins		
Tour	12:30		Ein-Gedi (1.5 hours)	
Bus Departs	2:00	75km 70 mins		
Walking Tour	3:10	.5km	Palm Sunday Walk, Mount of Olives, Tomb of Prophets (2 hrs)	
Tour	5:10		Garden of Gethsemane (25 mins)	
Bus Departs	5:35	4 km 18 mins		
Hotel	5:50		Leonardo Plaza, Jerusalem	fattal.co.il
Dinner	6:15		Hotel Buffet	

Day 7 = Temp	ole Mount, Ol	ld Jerusalem	and Herod's Palace. Sacrifices, Tear	rs, the Future and the Masters sentence.
Thursday Ma				
Sunrise: 5:55a		:43pm		
Temp Avg Hi:				
10.3 hour Day	/ (1.1 hours			
	Start	Distance Time	Action/Tour	Dress/Notes
Breakfast	6:00 am			Casual MODEST 2 SITES TODAY
Pack up and Load Bus	6:55			
Bus Departs	7:00	5.3 km 18 mins		
Tour	7:30		Temple Mount (1 hours) Hours 7:30-1030 & 12:30-1:30 Closed Friday and Saturday	Modest
Walk	8:40	.2km 5 mins		
Tour	8:45		Wailing Wall (30 mins)	Modest
Walk	9:20	.2 km 5 mins		
Tour	10:15		Temple institute & book store (1.25 hours)	
Walk	11:30	.2 km 5 mins		
Lunch			The Quarter Cafe 11 Tiferet Israel St.	http://quarter-cafe.co.il/
Walk	12:40	.2 km 5 mins		
Tour	12:45		Wohl Museum (1.5 hours)	
Walk	2:15 pm	.4 km 13 mins		
Tour	2:30		Tower of David Museum and Herods Palace. (2.5 hours)	
Walk/Bus	5:00	1.1km 18 mins	18 min walk // 6 min bus	
Hotel	5:20		Leonardo Plaza, Jerusalem	fattal.co.il
Dinner	6:00		Hotel Buffet	

Day 8 = The suffering footsteps of the Master, tongues of the Apostles with 3000 baptized and the City of DavidFriday March 10 (Adar 17, 5783)Sunrise: 5:54am Sunset: 5:44pm (Shabbat Prep starts after Lunch, Shabbat at Sunset)Temp Avg Hi: 68 Lo:568.6 hour Day (0.9 hours travel)Time Change (+1) March 25 ??

	Start	Distance Time	Action/Tour	Dress/Notes
Note!				Modest 2/3rds of the Day
Breakfast	6:40			
Pack up and Load Bus	7:40			
Bus Departs	7:45	2.6 km 12 mins		
Tour	8:00		Garden Tomb (1 hour) (Open 8:00-5:45)	No Entrance Fee (Donations)
Bus Departs	9:00	0.8 km 10 min		
Walking Tour	9:10		Lion's (Stephen) Gate, Bethesda Pools, St Annes, Lithostraphos, Via Dolorosa, Church of Holy Sepulcher (3 hours, 1 + km walk)	
Walk/Lunch	12:30 pm		Lunch in the Area (Negotiate Price BEFORE you order!)	Each individual will order and pay for lunch in the area.
Walk	1:45	0.4 km 10 mins		
Walking Tour			Southern Steps (1 hours)	Communion
Walking Tour	1:55		Pool of Siloam & City Of David (2.5 hours)	
Bus Departs	4:00	1.2 km 18 mins		
Hotel	4:20		Leonardo Plaza, Jerusalem	<u>fattal.co.il</u>
Dinner	6:00		Hotel Buffet	
Activity	7:15		Map Activity	

•			g. Messianic Worship, the Valley of H	ell, Visual History and Shopping.
•	rch 11 (Adar 18	-		
	2am Sunset: 5:4	44pm		
Temp Avg: H		avol)		
12+ hour Day (2.5 hours travel) Event Time Distance Itinerary: (Subject to change) Dress / Notes				
Lvent	Time	Time		
			ay until 6:15 pm for Sound and Light s	how.
		FIEE D	<u>** Lunch on your own **</u>	silow.
Breakfast	7:00 am			Verify buffet times with the front desk.
Walk	7:40	1.8 km 10 mins	Optional Event: (3.5 hours) A) Christ Church at Jaffa Gate. This is the oldest protestant church in the Middle East. Ear Buds our provided for English. Service is 1.5 hours total. B) Service followed by Models of Jerusalem. (Cafeteria and Lunch Option)	Meet in Hotel Lobby
Walk	Time TBD	5 km 2 hours	Optional Event: Walking tour of Gai Ben Hinnon Valley (2 hours)	Meet at Jaffa Gate
Lunch				Each individual will order and pay for lunch in the area.
Dinner	Time TBD		Hotel Buffet	
Walk	6:15 pm	1.3 km		Meet in Hotel Lobby (Walk or Taxi)
Show	6:30		"Night Sound and Light Show Citadel of David"	Starts 30 mins after sunset Duration 60 minutes
Walk	8:00	1.3 km 18 mins	 Shopping Ben Yehuda pedestrian mall/fair Walking form Citadel to Shopping District 1 km 10 mins Walking from Shopping District to Hotel 1.4 km 16 mins 	Leonardo Plaza, Jerusalem
NOTE!				Pack Suitcases and Carry On for Airport departure

Sunday Marc	h 12, (Adar 1	9, 5783)		
Sunrise: 5:51a	m Sunset: 5	:45pm		
Temp Avg Hi:	71 Lo:60			
12+ hour Day	(2.1 hours la	and travel)		
Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Breakfast	7:00			Casual
Pack up and Load Bus	8:40			
Bus Departs	8:45	3.1 km 10 mins		
Tour	9:00		Botanical Garden (Open 9am- 5pm)	https://www.botanic.co.il/en
Bus Departs	10:10	1.7 km 5 mins		
Tour	10:15		Israel Museum (open 10am-5pm) 2 hrs 45 mins	https://www.imj.org.il/en/
Bus Departs	1:00 pm	1.6 km 10 mins		
Lunch	1:10		Ima Shuk Restaurant 189 Agripas Street Jerusalem	http://en.jerusalem- hotels.org.il/category/ima- restaurant
Bus Departs	2:15 pm	65 km 65 mins		
Tour	3:20		Israeli Innovation Center (70 mins)	
Bus Departs	4:30	1.5 km 8 mins	Dan Panorama Tel Aviv	(1 km 15 minute walk from Innovation Center to the Dan Hotel)
Walk (Optional)	4:40	.4 km 4 mins	Mediterranean Beach (40 mins)	
Farewell Meal	5:25		Farewell Meal (2 hours)	Dan Panorama Buffet and then Private Room

<u>Non-Italy Travelers</u>

Hotel to Tel Aviv to Kansas City Day 10 Sunday, March 12

Event	Time	Distance	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
		Time		
Pack up and	9:20 PM			Casual
Load Bus				
Bus Departs	9:50 PM	23 km	BUS LEAVES TO AIRPORT	
		30 mins		
Ben Gurion	10:30 PM		Check In American Flight #145	
Airport			Passport, Visa Control, Luggage	

Flights from Israel to United States

For those without extension:	
<u>Monday March 13, 2023</u>	
American #145 Departs Tel Aviv at 12:45 AM	Arrives in New York at 7:20 AM
American #311 Departs New York at 9:45 AM	Arrives at Charlotte at 11:58 AM.
American #5224 Departs Charlotte at 1:00 PM	Arrives in Kansas City at 2:38 PM.

Basic Airport / Flight Information

- Your airline ticket will be issued electronically. When you arrive to the airport, please be prepared to present a passport to an airline representative in order to receive your boarding pass.
- All group seat assignments are under airport control. Seat assignments online are not available for groups. Pre-check in is not available to groups.
- You should arrive at the airport two hours before your flight departs.
- You are allowed one free checked bag and one free carry on.

Luggage (per person) limitations:

- Checked: weight = 50 pounds max Maximum Size: total of length + width + depth = 62"
- Carry-ons: you are allowed to bring one piece that will fit in an overhead compartment (up to 14"w x 22"h x 9" deep) plus a smaller piece that will fit under your seat (up to 10"w x 17"h x 9" deep).
- All carry-on luggage items such as liquids, gels and aerosols must be in 3.4 ounce (100ml) or smaller containers. Larger containers that are half-full or toothpaste tubes rolled up are not allowed. There is not a limit on the types of liquids, gels and aerosols in your checked baggage.

Hazardous materials see:

https://www.faa.gov/hazmat/packsafe/resources/media/PackSafe for Passengers English.pdf

Italy Travelers

Day 10 Sunday, March 12

Event	Time	Distance	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes		
		Time				
<u>Italy</u> <u>Travelers</u>	10:00 PM		<u>Luggage outside rooms for Bell</u> <u>Hops to pickup</u>	Italy Travelers!		

Day 11 Monday, March 13

Event	Time	Distance	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
		Time		
Pack up and	3:05 AM			Casual
Load Bus				
Bus Departs	3:35 AM	23 km	BUS LEAVES TO AIRPORT	
		30 mins		
Ben Gurion	4:05 AM		Check In American Flight #385	
Airport				
Depart	6:10 AM		Flt 385 Take-Off to Rome	

Basic Airport / Flight Information

- Your airline ticket will be issued electronically. When you arrive to the airport, please be prepared to present a passport to an airline representative in order to receive your boarding pass.
- All group seat assignments are under airport control. Seat assignments online are not available for groups. Pre-check in is not available to groups.
- You should arrive at the airport two hours before your flight departs.
- You are allowed one free checked bag and one free carry on.

Luggage (per person) limitations:

- Checked: weight = 50 pounds max
 Maximum Size: total of length + width + depth = 62"
- Carry-ons: you are allowed to bring one piece that will fit in an overhead compartment (up to 14"w x 22"h x 9" deep) plus a smaller piece that will fit under your seat (up to 10"w x 17"h x 9" deep).
- All carry-on luggage items such as liquids, gels and aerosols must be in 3.4 ounce (100ml) or smaller containers. Larger containers that are half-full or toothpaste tubes rolled up are not allowed. There is not a limit on the types of liquids, gels and aerosols in your checked baggage.

Hazardous materials see:

https://www.faa.gov/hazmat/packsafe/resources/media/PackSafe_for_Passengers_English.pdf

<u>Italy Tour</u>

Day 11 Mo	nday, March 13	= Rome Italy.		
		7 hou	rs difference between Rome and M	lissouri
Sunrise: 6:	30 am Sunset:	6:14 pm		
Temp Avg	Hi: 59 Lo: 46			
Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Rome	9:00 AM		Flt 385 lands in Rome Leonardo da Vinci Int Aprt	Passport, Visa Control, Luggage
	10:00	30 k 30 Mins	Load Bus Depart Airport	
	10:30	29 km 30 min	Catacombs <u>(Which One)?</u>	
Hotel	3:00	9 km 30 Min	Hotel Savoy (Rome)	https://www.savoy.it/en/4-star-hotel-rome
Dinner	5:30			Hotel

Day 12 Tuesday, March 14 = Rome Italy.

Event	Time	Distance	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
		Time		
Breakfast	6:00		Hotel Savoy (Rome)	Casual
Pack up and Load Bus	6:45			
Bus Departs	6:55	3.5 km 10 Mins	Forum (2.5 hours)	
Bus Departs	9:35	3.3 km 25 min	Mamertine Prison (1 hour)	
Lunch	11:00			?? ??
Walk	11:40	1 km 13 min	Colosseum (2.5 hours)	
Bus Departs	2:15	26 km 45 min	Ostia Antica (1.5 hours)	
Bus Departs	4:30	30 km 50 min	Hotel Savoy (Rome)	
Dinner	6:00			Hotel

Day 13 Wednesday, March 15 = Rome Italy.

Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Breakfast	6:00		Hotel Savoy (Rome)	Modest
Pack up and Load Bus	6:45			
Bus Departs	6:50	6 km 18 min	Vatican Museum (2 Hours)	
Walk	9:20	1 km 12 min	St Peters Square (30 Min)	
Bus	11:00	6.2 km 23 min	Scala Santa (1 hr)	https://www.scala- santa.com/en/homepage/

Lunch	12:15~			??
Bus	1:00	9.3 km 19 min	Abbey of Three Fountains (1.5 hr)	
Bus	3:10	3.4 km 8 min	St. Paul Outside the Wall (1 hr)	https://rome.us/churches/basilica-of-saint- paul-outside-the-walls.html
Bus	4:35	8 km 25 min	Hotel Savoy (Rome)	
Dinner	6:30		Hotel	Hotel Pack Bags for AM departure

Day 14 Thursday, March 16 = Assisi Italy

Day IT marsa	.,,			
Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Breakfast	6:00	Time	Hotel Savoy (Rome) ??	
Pack up and Load Bus	6:45			
Bus Departs	6:50	175 km 2 hr 40 min	Frescoes ?? (Which One?) 1.5 hrs 1) Basilica of San Francesco d'Assisi – Basilica 2) Assisi Diocesan Museum	Casual
Walk/Lunch	11:30	1.1 km 13 min	(Lunch Where?)	
Walk	12:30		Tour Assisi (1.5 hrs)	
Bus	2:30	180 km 2 hr 30 min	Florence	
Bus	5:00	1 km 10 min		
Hotel	5:10		Hotel Plaza Luchesi, Florence	http://www.hotelplazalucchesi.it/en /index.php
Dinner	6:00		Hotel	Pack Bags for AM departure

Day 15 Friday, March 17 = Florence to Rome Italy (Airport).

Event	Time	Distance Time	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
Breakfast	6:00		Hotel Plaza	
Pack up and Load Bus	6:45			
Bus Departs	6:50	2.5 km 12 min		
	7:10		Academia Galley Tour (Michelangelo's David) (4-5 hrs)	
Lunch Bus/Walk	12:00			
Bus Departs	1:00	260 km 2hr 30min	Rome	
Hotel	3:30		Hotel Holiday Inn Parco de Medici, Rome	https://www.ihg.com/holidayinn/hotels /gb/en/rome/romdm/hoteldetail#
				Pack Bags for Return Flight to USA

Day 16 Friday, March 18 = Rome Italy (Airport).

Event	Time	Distance	Itinerary: (Subject to change)	Dress / Notes
		Time		
Breakfast	7:00 AM			Casual
Pack up and	8:10 AM			
Load Bus				
Bus Departs	8:40 AM	16 km	Leonardo da Vinci Int Aprt	
		20 min		
Rome Airport	9:00 AM		Check-in American Flight 719	
Rome to	11:30 AM		American #719	
Philadelphia				
Land Philly	4:45 PM			
Philadelphia	6:30 PM		American #5483	
to Kansas City				
Kansas City	8:36 PM		Land MCI	
NCC Bus	9:15 PM			
Arrive	11:15 PM			
Northside				